Von Sascibel Haus

DM

Sinds enige tijd worden onze honden getest op DM. Deze vreselijke ziekte kan door goede selectie teruggedrongen worden binnen ons Duitse Herder ras. Hieronder vindt u meer informatie.

Wikipedia – Degeneratieve Myelopathie
Degeneratieve myelopathie (DM) is een fatale progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg bij honden, mogelijk vergelijkbaar met ALS of MS bij mensen. De ziekte heeft een verraderlijk begin en vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 14 jaar. Vanaf de eerste tekenen tot het einde verloopt meestal 6 tot 18 maanden.

In het ruggenmerg lopen de zenuwbanen welke de spieren aansturen. Deze zenuwen liggen in bundels gegroepeerd in de zogenoemde “witte stof”. Deze witte stof wordt aangetast, de isolatie (myeline) van de zenuwen verdwijnt en de zenuwen sterven af, waardoor de aansturing van de spieren steeds minder wordt.

Degeneratieve Myelopathie begint met zwakte en coördinatieverlies in de achterste ledematen. Eerst een poot en later de andere poot. De hond gaat slepen en waggelen met de achterpoten en struikelen. De nagels slijten en beschadiging van de poot kunnen volgen, waarna mogelijk infecties kunnen optreden. Later, als de verlamming verergert, valt de hond om, vooral op een gladde ondergrond. Lopen wordt steeds moeilijker. Incontinentie betekent meestal dat het einde nabij is. Uiteindelijk worden de vitale organen aangetast. Het verloop van de ziekte is afhankelijk van de fysieke conditie en omgevingsfactoren.

Erfelijkheid
Op 15 juli 2008 is het gen, verantwoordelijk voor DM, gevonden in 43 hondenrassen. De ziekte wordt vooral geconstateerd bij de Duitse herders en de Welsh corgi Pembroke. Een test is nu beschikbaar door middel van een zogenaamde “swap”.

Enza's swap
Swap bij Enza von Sascibel Haus, zij is vrij van DM gebleken.

In principe is DM autosomaal recessief erfelijk. Dit wil zeggen dat een hond “lijder”, “drager” of “vrij” van DM kan zijn. Enkel een lijder zal normaal gesproken de ziekte ook daadwerkelijk krijgen. Een drager kan wel het gen doorgeven aan volgende generaties, maar wanneer deze gekruist wordt met een DM-vrije hond, zal dit geen lijders opleveren.

Theoretisch krijgen we dan het volgende schema:
Lijder x Lijder = 100% Lijders
Lijder x Drager = 50% Lijders en 50% Dragers
Lijder x Vrij = 100% Drager
Drager x Drager = 25% Lijder, 50% Drager, 25% Vrij
Drager x Vrij = 50% Drager, 50% Vrij
Vrij x Vrij = 100% Vrij

Mogelijk zijn er meer ras-afhankelijke soorten DM, hetgeen verder onderzoek wettigt. De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen nadat 2 als drager en 1 als vrij geteste honden alsnog DM ontwikkelden.

Voorlopig zal er nog met dragers gefokt MOETEN worden, omdat anders het ras-bestand te beperkt wordt. Er zijn immers nog weinig geteste/vrije honden. En ook andere erfelijke factoren spelen natuurlijk nog een belangrijke rol, waardoor verkleining van de genenpool zeer ongewenst is.

Diagnose
De diagnose gebeurt door middel van eliminatie. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de uiterlijke kentekenen van DM, zoals onder andere hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties of hartaanval. Er kan een EMG, CT-scan en/of MRI-scan worden gemaakt. Geeft dit geen resultaat, dan wordt de diagnose DM gesteld. De definitieve diagnose is slechts mogelijk door middel van een autopsie.

Behandeling
Een bestaat geen behandeling welke DM tot staan brengt. Echter, soms is het mogelijk de ziekte te vertragen. De verschillende behandelingen welke op het internet worden aanbevolen zijn zonder wetenschappelijk gemeten resultaat. Training bevordert de spieropbouw van de nog bruikbare spieren, waardoor de hond langer mobiel blijft. Aanbevolen is training, bijvoorbeeld wandelen (niet slenteren) en zwemmen. Waarschuwing: vermijdt stress, het kan het verloop van deze ziekte versnellen. Zelfs kleine chirurgische ingrepen kunnen van invloed zijn.

Mogelijk medicijn is het geven van EACA, een zuur, in combinatie met het antioxidant NAC. Een dierenkliniek meldt dat dit bij 15 tot 20 procent van de honden resultaat heeft. EACA is alleen in de VS te bestellen, in Nederland kan het worden gemaakt door een apotheker. Een vitamine B-complex kan positief werken al dan niet in combinatie met EACA en NAC. Ook hier zijn veel aanbevelingen te vinden op het internet, maar ook hier met onbewezen resultaat.

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © Von Sascibel Haus. All rights reserved.